Wat is Orthomoleculaire diëtetiek?

Wat is orthomoleculaire diëtetiek en darmtherapie?

Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten en kan aan de hand daarvan gericht advies geven en mensen begeleiden zodat zij gezonder kunnen gaan leven en beter in hun vel gaan zitten. De diëtist is dé HBO-opgeleide specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot (preventie van) ziekte en gezondheid. De opleiding tot diëtist is wettelijk erkend (artikel 34 Wet BIG) en de diëtist is kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor iemand met een gezonde levenswijze, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren en daarom is het van belang dit aan te vullen.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Darmtherapie

Binnen de orthomoleculaire diëtetiek wordt darmtherapie gebruikt om verder te kijken dan de standaard protocollen. Door middel van bloed- en ontlastingsonderzoek wordt gekeken waar de klachten vandaan komen en hoe we deze kunnen verminderen. Darmtherapie is eigenlijk veel meer dan alleen de darmen. Het gaat namelijk om het hele proces van voeding die je in je mond stopt, dus we kunnen eigenlijk ook wel zeggen: ‘van mond tot kont’.

Een gezonde darm is belangrijk voor de vertering van voedsel, het ontwikkelen van een goed immuunsysteem en een gezonde hormonale balans. Het is het grootste contactorgaan met de buitenwereld, het komt continue in contact met voeding, bacteriën, parasieten, virussen en toxines.

In een ontlastingsonderzoek kan worden afgelezen of de vertering van het eten goed gaat, of er voldoende van de goede bacteriën aanwezig zijn of juist te veel van de slechte bacteriën. Met de kleur en substantie leren we nog meer over de vertering van alle voedingsstoffen. De ontlasting bestaat uit onverteerde voedselresten, afvalstoffen, galkleurstoffen, bacteriën, water, slijm, maar ook parasieten, schimmels en candida is te meten. Dit alles zegt veel over jouw gezondheid.

Het ontlastingsonderzoek kun je gewoon thuis uitvoeren. Je ontvangt tijdens een consult een testpakket met een duidelijke handleiding hoe je de ontlasting op kan vangen. Dit stuur je op naar een gecertificeerd laboratorium. Tijdens het vervolgconsult worden de uitslagen besproken en een behandelplan opgesteld. Er bestaat een mogelijkheid dat er meer onderzoek nodig is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een intolerantie onderzoek, parasieten onderzoek of vertertingsstoornissen in kaart brengen. In het behandelplan wordt er benaderd vanuit de orthomoleculaire therapie.

Eetstoornissen

Sta je op de wachtlijst bij een GGZ instelling voor een eetstoornisbehandeling? Door de ervaring van Christiane als klinisch diëtist bij Altrecht Eetstoornissen Rintveld kan ze je helpen om alvast een start te maken met de juiste voedingsadviezen. Dit kan een ideaal voortraject zijn om voorbereid je start te kunnen maken.