Wat is Ayurveda?

Ayur vedaAyurveda is een duizenden jaren oude wetenschap, ontstaan in India. In de westerse wereld is Ayurveda echter ook zeer goed toepasbaar bij de behandeling van gezondheidsklachten. Dit, omdat de Ayurveda werkt met universele principes zoals de tegenstelling warm en koud, waarbij de kwaliteit warm wordt gebruikt om bijvoorbeeld slijm op te lossen en de kwaliteit koud bij het tegengaan van ontstekingen. De Ayurveda kijkt naar de diepere oorzaak van klachten.
Zoals bij een voedselallergie; hierbij wordt niet alleen aangeraden het voedingsmiddel waar iemand allergisch of gevoelig voor is te mijden, maar ook wordt de spijsvertering zo verbeterd dat op den duur het specifieke voedingsmiddel wellicht weer kan worden gebruikt.  Een belangrijk deel van de Ayurveda richt zich op preventie van disbalans en ziekte. Maar ook als je al klachten hebt of ziek bent biedt de Ayurveda uitkomst, en zal in de meeste gevallen zeer goed werken als ondersteuning van de reguliere geneeskunde.

In een eerste consult wordt advies gegeven met betrekking tot het voedingspatroon,  leefstijl en eventueel gebruik van kruiden. Waar nodig worden behandelingen aangeraden met onder andere olie, kruidenstempels of kruidenpoeders. Waar nodig en gewenst worden adviezen gegeven op het gebied van yogabeoefening en ademwerk.

Een Ayurvedisch consult is aan te raden wanneer je:

  • Wilt onderzoeken wat gebalanceerde voeding, leefstijl en kruiden voor jou persoonlijk zouden kunnen betekenen. Deze worden dan afgestemd op je constitutie en mogelijke disbalans
  • Wilt werken aan bestaande klachten. De volgende klachten kunnen worden behandeld, o.a.spijsverteringsklachten zoals brandend maagzuur, pijn bij de vertering, winderigheid en obstipatie, candida en schimmelinfecties, huidklachten zoals eczeem, menstruatie klachten, hoofdpijn of migraine, stress-gerelateerde klachten of vermoeidheid
  • Ayurvedische massagevoor, tijdens én na de zwangerschap je voeding en leefstijl af wil stemmen op de meest optimale voeding voor jouw baby. En om klachten zoals brandend maagzuur, obstipatie, ochtendmisselijkheid, restless legs en beenkrampen te voorkomen of te laten afnemen.
  • bij (ernstige) ziekte ook zélf graag iets wilt doen ter ondersteuning van een reguliere behandeling

Een Ayurvedisch diagnose is niet te vergelijken met een reguliere diagnose. Bij twijfel over de ernst van uw klacht(en), wordt geadviseerd contact op te nemen met uw (huis)arts.