Slapeloosheid komt bij ongeveer een derde van de volwassenen voor. Ongeveer de helft van van de patiënten gaat met klachten naar de huisarts en krijgt medicijnen voor geschreven. Uit onderzoek blijkt dat naast behandeling met medicijnen het ook mogelijk is slapeloosheid te behandelen met één keer in de week acupunctuur. 

Wat zijn klachten bij slapeloosheid?

Problemen van niet kunnen slapen zijn heel divers en kunnen ook overdag klachten geven. Problemen met slecht slapen zijn moeite hebben met inslapen, doorslapen, onrustig of licht slapen, vaak wakker worden of tekort slapen. Dit kan leiden tot een  verminderde prestatie op het werk, verminderde concentratie, vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaperigheid overdag.

De oorzaken voor slapeloosheid kunnen mentaal zijn, zoals piekeren, rusteloosheid en stress. Maar slapeloosheid kan ook het gevolg zijn van pijnklachten, restless legs syndroom, een burn-out of een verkeerd dag/nachtritme.

Wat kun je doen bij slapeloosheid?

Een deel van de mensen gaat vanwege slapeloosheid naar de huisarts. De huisarts schrijft meestal een slaapmiddel voor. Maar deze mag je niet langer dan 4 tot 6 weken innemen vanwege de kans op afhankelijkheid. Al vanaf 3 maanden is er sprake van chronisch gebruik en wordt het moeilijker te stoppen met het innemen van slaapmiddelen. Vaak als mensen stoppen met het gebruik van een slaapmiddel komen de klachten weer (tijdelijk) terug. En daarnaast hebben slaapmiddelen bijwerkingen. Je kunt je er overdag slaperig door voelen en je mag niet auto rijden als je slaapmiddelen gebruikt.

Acupunctuur bij slapeloosheid

Een andere oplossing voor slaapproblemen is acupunctuur. Taiwanese onderzoekers vergeleken een wekelijkse acupunctuurbehandeling met een standaard slaappil bij 33 mensen die slecht sliepen. Uit het onderzoek bleek dat acupunctuur net zo effectief was als het gebruik van een slaapmiddel.

Het voordeel van acupunctuur is dat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die slaapmiddelen over het algemeen wel hebben. Acupunctuur brengt op een natuurlijke wijze het lichaam tot rust, waardoor je effectiever slaapt. Dit heeft zowel invloed op het inslapen, doorslapen als een vermindering van de klachten overdag, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Met acupunctuur wordt de balans van rust en activiteit in het lichaam herstelt ongeacht de oorzaak van het ontstaan van het slechte slapen. Het brengt je mentaal tot rust en vermindert lichamelijke klachten. Acupunctuur kan dus zinvol zijn ook wanneer de klacht is ontstaan door een andere ziekte of een stressvolle situatie op het werk of thuis.

Slaap je zelf slecht en wil je een afspraak maken voor behandeling, dan kun je contact opnemen met
Marjolein Kranendijk. T 06-19173050   of  www.praktijkdom.nl/contact

Onderzoek 6 december 2012