Het Kiss syndroom
De afkorting “KISS” staat voor Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störungen, oftewel Kopgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. Hiermee wordt een groep van asymmetrieën in de lichaamshouding bedoeld, die hun oorzaak vinden in de bovenste nekwervels en hoofdgewrichten. Symptomen zijn voorkeurshouding, overmatig huilen (huilbaby) en afplatting van het hoofd aan één zijde.

Uit wetenschappelijke studies blijkt, dat het functioneren van de bovenste nek gewrichten van groot belang is voor de houding- en motoriek ontwikkeling van de pasgeborene. In de eerste maanden van de baby zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor onder andere een goede zuig- en slikreflex.

 

Het ontstaan van klachten
De bevalling en geboorte is een van de meest zware momenten van het leven voor het lichaam. Een baby krijgt tijdens de bevalling te maken met de enorme krachten van de weeën en spiersamentrekkingen van de baarmoeder terwijl het geboortekanaal nog bezig is met verwijding. Pas bij een voldoende opening kan het hoofd een weg banen door het geboortekanaal en de krachten van de weeën omzetten naar een voorgaande beweging. Om door het geboortekanaal te passen zal het hoofd van de baby zich moeten (ver)vormen en aanpassen aan de vorm van het kanaal. Deze vervorming zal zich later op natuurlijke wijze weer herstellen.
Wanneer de baby echter de ontstane krachten niet kan omzetten en verwerken, of het hoofd zich niet weer kan hervormen, ontstaat er stress in het lichaam. Deze stress zal de baby moeten verwerken in zijn/haar lichaam en zich hier aan aanpassen. In sommige gevallen zijn deze aanpassingen zo lastig dat er bewegingsbeperkingen ontstaan. De locatie van de bewegingsbeperking is afhankelijk van de stress die de baby heeft moeten verwerken. De bewegingsbeperkingen geven fysieke ongemakken en kunnen leiden tot asymmetrie in beweging en in ontwikkeling.

Mogelijk oorzaken rond de geboorte
1. Een langdurige verkeerde ligging zoals dwarsligging of stuitligging in de baarmoeder. Hierdoor kan de drukverdeling op het lijfje niet optimaal zijn geweest en aldus zwaar te verwerken voor de baby.
2. Een zware en langdurige bevalling, lange persweeën of een snelle en krachtige bevalling.
3. Een moeilijke bevalling met vacuümtractie en/of geboorte tang geven een zware belasting op meet name het hoofd en de halswervelkolom van de baby.

Deze drie oorzaken worden vooral gezien bij baby’s met KISS-syndroom, schouderletsels, hoofdvervorming en problemen met de nek. Dit is o.a. te herkennen aan een scheve schedel, overmatig huilen met over strekking van het lijfje, asymmetrie bij het liggen en overdreven huilen bij het aankleden over het hoofd. Soms zijn er ook problemen met de slik- en zuigreflex.

 

KIDD
Op de peuter leeftijd wordt niet meer gesproken van KISS, maar van KIDD: Kopfgelenk Induzierte Dyspraxie en Dysgnosie. Hierbij gaat het om een matige motorische en kennis ontwikkeling als gevolg van een bewegingsbeperking in de bovenste nekgewrichten. Bij peuters uit dit zich in bijvoorbeeld evenwichtsproblemen, veel struikelen, slaapstoornissen, atypische buikpijn, slechte concentratie en problemen met schrijven.

Osteopathie
De Osteopathie gaat er vanuit dat het lichaam in staat is zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Daarnaast streeft het lichaam altijd naar een evenwicht en balans. Het lichaam is zich voortdurend aan het aanpassen aan veranderingen en kleine of grotere trauma’s. Op deze manier werkt het lichaam aan zelf herstel.
Wanneer dit zelfherstellend vermogen niet toereikend is of verstoord is, heeft het lichaam hulp nodig. De Osteopaat kan helpen met het terug in beweging zetten van het lichaam en het aanpassingsvermogen zo weer te herstellen. Ook zoekt de Osteopaat naar de locatie van de bewegingsbeperking om zo de oorzaak van de benodigde aanpassing te mobiliseren.

Behandeling
Een osteopaat onderzoekt een baby op alle weefselstructuren: de botten, organen, zenuwgestel, spieren, etc.
De behandeling bestaat uit het behandelen met de handen van aan de schedel, de hoge nek gewrichtjes en elders in de wervelkolom, soms tot in de bekkengewrichten met zachte manipulatieve technieken. De behandeltechnieken zijn klein en zacht, waarbij de juiste behandeltechnieken zich per kind onderscheiden in richting en intensiteit. De wervels worden dus niet gemanipuleerd, maar zacht en onder voortdurende controle van de baby uitgevoerd.
De hoeveelheid behandelingen ligt bij een pasgeboren baby meestal tussen de 3 en 6 keer.

Om en afspraak te maken heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel raden wij altijd aan met de huisarts te overleggen en deze in te lichten over de behandelingen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website, of contact opnemen met een osteopaat.

Helm
Bij het consultatiebureau wordt een baby met een scheef hoofdje vaak doorverwezen naar een kinderarts. Deze kan doorverwijzen naar een orthopedisch instrument maker om een helmpje aan te laten meten. Hiermee wordt het hoof gedwongen in een bepaalde richting en vorm te groeien gedurende 1½ jaar. Cosmetisch geeft dit een mooie correctie van het hoofd. In de basis blijft echter de scheefgroei en asymmetrie bestaan. Dit is op late leeftijd geregeld terug te zien in kaakproblemen en scheefgroei van tanden en kiezen.