Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de algemene informatie die scholen verspreiden, wanneer bij hen een kind met kinkhoest is gesignaleerd. Het is puur informatief bedoeld als achtergrond informatie.

kinkhoest bacilWat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De oorzaak is een bacterie (bordetella pertussis). De ziekte komt vooral voor bij kinderen tot veertien jaar. Na besmetting met de bacterie duurt het een tot drie weken voordat een kind ziek wordt. Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Maar na een of twee weken krijgt het kind heftige hoestbuien, ook vaak ‘s nachts. Als het kind inademt klinkt dat waarschijnlijk piepend of gierend. Hoestdrankjes helpen niet tegen deze hoestbuien. Raadpleeg een huisarts als u zich zorgen maakt. Het duurt zes tot twaalf weken voordat de verschijnselen weg zijn. Meestal besmetten kinderen met kinkhoest andere kinderen in de eerste drie weken van de ziekte. In die eerste drie weken lijkt de kinkhoest nog op verkoudheid. Het kind besmet dus al andere kinderen voordat de ouders weten dat het kinkhoest heeft.
Als het eenmaal duidelijk is dat een kind kinkhoest heeft, kan het anderen vaak al niet meer besmetten. Daarom mag een kind dat kinkhoest heeft, na overleg met de huisarts, gewoon naar de crèche of naar school. Thuishouden helpt niet om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Wat helpt wel tegen verspreiding?

  • Kinderen moeten als ze hoesten hun hand of een zakdoek voor de mond houden.
  • Kinderen moeten vaak hun handen wassen.
  • Kinderen met kinkhoest die antibiotica slikken zijn minder besmettelijk dan kinderen die geen antibiotica slikken.

kinkhoest atlasInenting is de beste bescherming tegen kinkhoest, maar wilt niet zeggen dat u geen kinkhoest meer kan oplopen. Mensen die niet alle inentingen tegen kinkhoest hebben gehad, lopen meer risico om ziek te worden. Vooral (pasgeboren) baby’s zijn kwetsbaar. Heeft uw baby nog niet alle inentingen gehad? Dan mag uw baby niet in contact komen met kinderen die kinkhoest hebben. Als er op de school of crèche kinkhoest heerst, kunt u uw baby er dus beter niet mee naartoe nemen. Wanneer een kind met kinkhoest in de buurt van een jonge baby is geweest, is het heel belangrijk dat de ouders van de baby dat weten. Hoogzwangere vrouwen ( >34 weken) moeten alert zijn en hen wordt geadviseerd een huisarts te raadplegen als er heftige hoestbuien zijn.
Er is geen behandeling tegen kinkhoest. De arts kan wel antibiotica voorschrijven, maar de ziekte verloopt daardoor niet minder ernstig. Antibiotica maken de ziekte alleen minder besmettelijk voor anderen. Iemand die kinkhoest heeft gehad kan de ziekte opnieuw krijgen.