nekpijn-hoofdpijnOp 24 september 2013 is er een bericht op de nieuwspagina van het VUMC verschenen over resultaten van manuele therapie als behandeling bij chronische spierspanningshoofdpijn. Binnen de osteopathie wordt geregeld gewerkt met technieken zoals te vinden bij de manuele therapie. Dit bericht willen we graag voor een groter publiek bereikbaar maken en vermelden het daarom op onze website. Voor meer vragen kunt u ook terecht op de pagina Osteopathie.

Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn

24 september 2013, VUMC

Niet alleen de frequentie van hoofdpijn neemt af maar ook verbetert het dagelijks functioneren van deze patiënten en treedt minder arbeidsverzuim op. Circa 3% lijdt aan deze vorm van hoofdpijn. Dit concludeert manueel therapeut René Castien. Hij promoveert 26 september bij VU medisch centrum.

Als iemand meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft belemmert dit het dagelijks functioneren en leidt het ook tot verminderde arbeidsprestaties. Daarom is een effectieve behandeling van deze hoofdpijn zeer gewenst. Echter verschillende behandelingen zoals medicatie, fysiotherapie en stressmanagement zijn voor deze vorm van hoofdpijn niet werkzaam. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegingsfunctie van spieren en gewrichten in de nek met spierspanningshoofdpijn. Hieruit blijkt dat deze spieren en gewrichten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het onderhouden van chronische hoofdpijnklachten.

René Castien heeft onderzoek gedaan naar een manueel therapeutische behandeling die zich specifiek richt op verbetering van de bewegingsfunctie van de nek. Hij vergeleek deze behandeling met de gebruikelijke zorg door de huisarts. Castien vond, zowel direct na de behandeling als na een half jaar, dat manuele therapie effectief is. Niet alleen de frequentie van het aantal hoofdpijndagen daalde bij deze patiënten maar ook hun dagelijks functioneren verbeterde. Het positieve effect van de manuele therapie is vooral toe te schrijven aan de toename van spierkracht van de nekspieren

bron: Persbericht
Website VUMC met nieuwsbericht