Huidproblemen kunnen erg vervelend zijn voor kind en ouder(s). Vaak is er jeuk en irritatie, waardoor de huid kapot gekrabd wordt en met name baby’s ’s nachts wakker worden. Bij oudere kinderen kan er zelfs een sociale belasting plaatsvinden, omdat ze er anders uitzien. De huisarts of specialist schrijft veelal een verlichtende (hormoon)zalf voor, maar wanneer gestopt wordt met smeren, keren de klachten vaak terug.

Binnen de Mesologie wordt de huid gezien als een uitscheidingsorgaan (zweet, talg) dat in staat is afvalproducten uit te scheiden. Wanneer één van de standaard uitscheidingsorganen (dikke darm, galblaas, nieren) in de problemen komt, helpt de huid mee. Deze afvalstoffen zijn over het algemeen agressief, zodat er een huidsverandering ontstaat. Dit wordt bijvoorbeeld eczeem genoemd.

Wat veroorzaakt huidproblemen bij kinderen?
Een mesoloog zoekt naar een oorzaak van de huidproblemen.
Dit kan zijn door een te groot aanbod van afvalstoffen als gevolg van bijvoorbeeld een voedselintolerantie, of een verkeerde ontgifting, waardoor de uitscheidingsorganen te veel te verwerken krijgen, of een probleem binnen een uitscheidingsorgaan zelf.

Voedingsproducten waarvoor een kind intolerant zou kunnen zijn zijn onder andere:
zuivel/lactose           kunstmatige toevoegingen
granen                      gluten
(fruit)suiker               nachtschade
soja                          nikkel (cacao, tarwe, soja, tomaat, noten, peulvruchten, muesli)

Allergie of intolerantie?
Een grote verwarring bestaat tussen een allergie en een intolerantie.
Een allergie wil zeggen dat het immuunsysteem reageert op een eiwit in bijvoorbeeld graan. Een intolerantie is het niet kunnen verteren van een bepaalde voedingsstof, zonder dat het immuunsysteem hierop reageert. Dit verschil geeft dat een allergie door middel van een bloed- of allergietest is aan te tonen, een intolerantie niet. Mede hierdoor wordt binnen de reguliere geneeskunde een intolerantie vaker als onzin bestempeld, omdat het simpelweg niet aantoonbaar is met de gebruikelijke allergietesten.

Een andere mogelijkheid dan voeding wat een probleem kan vormen zijn vaccinaties (met name de reagens, wat een metaalverbinding is), allergie voor ingrediënten van smeersels of een probleem in de darmflora.

Wat kan een mesoloog doen bij huidproblemen bij kinderen?
Het doel van een mesoloog is om de oorzaak te vinden waarom de huid van het kind afwijkt. Dat doet een mesoloog door middel van het meten van de huidweerstand op acupunctuurpunten. Acupunctuurpunten vertegenwoordigen een bepaalde functie binnen het lichaam. De gemeten waarde komt overeen met de functie waarvoor dat punt staat. Dit is een onschuldige en pijnloze manier om uit te vinden wat een kind belast. 

Als het een intolerantie is, dan is het advies om die voedingsstof tijdelijk te mijden, zodat de darmen tot rust kunnen komen en herstellen. Na enkele maanden kan de voeding weer genuttigd worden zonder dat er een probleem in de darm of huid ontstaat. Naast een voedingsadvies worden er ook regelmatig adviezen gegeven voor zo snel mogelijk herstel in de vorm van homeopathie of supplementen. Als er een andere oorzaak dan voeding gevonden wordt (vaccinatie, ontgifting), dan wordt daarvoor een therapie samengesteld.

Omdat de therapie van een mesoloog gericht is op de oplossing van de oorzaak van de klachten en niet op de klacht zelf, is het lichaam in staat zelf de klachten blijvend op te lossen. Voor meer informatie kunt u tevens terecht op de website.
Om en afspraak te maken heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel raden wij altijd aan met de huisarts te overleggen en deze in te lichten over de behandelingen. Voor het maken van een afspraak kunt u het contact formulier invullen: contactformulier, of rechtstreeks bellen met de therapeut van uw keuze: telefoonnummer.